Macke
Dobrodosli na forum za macke!
Ako imate macku, ili jednostavno obozavate sve sto ima sapice i brkove, slobodno se uclanite. Predstavite nam svoju macu, postavite njene slike i druzite se sa mackarima na ovom forumu. Ako vasa maca ima zdravstvenih problema, a neznate kome da se obratite pitajte nas. Ako zelite da udomite ili poklonite macu ili drugog ljubimca, postavite oglas. Posto ako trazite najbolji srpski forum o mackama, to smo mi!!

Uzivajte na forumu Smile
Vasha Admin
Macke

Dobrodosli na forum za macke! Zabavite se!


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Prehrana macaka

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Prehrana macaka taj Ned Mar 29, 2009 1:35 am

Čime najčešće hranite svoje mace?

Pogledaj profil korisnika http://macke.forumsr.net

2 Re: Prehrana macaka taj Ned Mar 29, 2009 3:07 pm

Veoma je važno da Vaša mačka ima uravnoteženu ishranu kako bi ostala zdrava i aktivna. Svakodnevne prehrambene potrebe Vaše mačke podrazumevaju vitamine, minerale i hranljive materije. Ovde ćete naći koristan vodič o tome kako zadovoljiti prehrambene potrebe mačke i kako da pravilno hranite svoju mačku.

Upravo kao i njihovim vlasnicima, i mačkama je potrebna dobro uravnotežena ishrana kako bi ostale u najboljoj formi. Hrana Vaše mačke mora da sadrži belančevine, masti, vitamine i minerale. Njihovi precizni odnosi važni su isto toliko kao i količina hrane.

U divljini mačke jedu ceo svoj plen – ne samo meso već i kosti, unutrašnje organe, sadržaj creva, kožu i dlaku plena. Tako u organizam unose vitamine, minerale i vlakna, kojih inače nema u ishrani koja se sastoji samo od mesa. U svetu domaćih mačaka, male su prilike za ishranu celim plenom.

Dodajmo i to da domaće mačke, kao i sve druge životinje, jedu u prvom redu kako bi zadovoljile svoju potrebu za energijom, a ne zbog vlakana ili drugih prehrambenih potreba. Hrana koju dajete mački mora zato da sadrži sve hranjljive materije u pravim količinama i u uspostavljenoj ravnoteži, koja se temelji na energetskoj vrednosti obroka i ostalim potrebama Vaše mačke.

Vaša mačka energiju dobija iz hrane bogate belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Mački treba mnogo belančevina i zapravo ne može da se prilagodi ishrani koja je siromašna ugljenim hidratima. Životinjske masti takođe su bitne za mačke, ne samo zbog energije koju daju, nego i zbog toga što predstavljaju vredan izvor masnih kiselina i vitamina koji se razlažu u mastima.

Kada su hranljive materije u pitanju, Vaša mačka je vrlo složena životinja i upravo zbog toga većina vlasnika mačaka koristi neku od industrijski pripremljenih hrana za mačke. Ovakve vrste hrana su uravnotežene i potpune, ali i praktične za vlasnike mačaka. Postoje dve vrste gotove hrane, koje se razlikuju u zavisnosti od udela vode, a to su mokra hrana, koja je trenutno popularnija, i suva hrana, koja se obično koristi kao dodatak u ishrani, ali se može koristiti i kao jedina hrana.

Koliko će Vaša mačka jesti zavisi od njene veličine, starosti, aktivnosti i opštem stanju. Većina mačaka sama dobro kontroliše koliko će hrane uzeti, i ako je hrana uravnotežena obično će uzeti samo onoliko koliko im je potrebno. Ukoliko nemate gojaznu mačku ne morate brinuti koliku količinu joj dajete po jednom obroku. Ipak, redovno je merite, kako bi bili sigurni da ima idealnu težinu.

Ako je mački hrana stalno dostupna, ona će da jede malo i često u toku dana. Ipak, one se lako prilagode i redovno uspostavljenim obrocima. Mnogim mačkama daju se dva obroka na dan.

Svakako obezbedite dovoljno vode za svoju mačku, naročito ako je hranite suvom hranom koja ima mnogo manji udeo vode u sebi. Redovno perite posude za hranu i vodu, jer mačke ne vole da jedu iz prljavih posuda.

Poznato je da su mačke izbirljive po pitanju hrane i često mogu da budu i previše zahtevne, čak toliko da će radije da budu gladne, nego da jedu hranu koju ne vole. Naravno, ovo je moguće i mora se sprečiti, tako što će im se davati različiti ukusi različitih tekstura. Mačke ne vole hladnu hranu, tek izvađenu iz frižidera. Ako konzerve hrane čuvate u frižideru, ostavite ih da se ugreju na sobnoj temperaturi ili ih podgrejte, jer je Vašoj mački tako ukusnije. Ako koristite mikrotalasnu pećnicu, promešajte hranu pre nego što je date mački kako bi bila jednake toplote i proverite da nije toplija od 35°C.

Neka Vaša mačka bude zdrava, tako što ćete je uravnoteženo hraniti. Ne samo da će ostati aktivna, već će i živeti dugo bez problema u ishrani.
[b]

Pogledaj profil korisnika http://macke.forumsr.net

3 Re: Prehrana macaka taj Ned Mar 29, 2009 3:07 pm

Pozabavićemo se prehrambenim potrebama Vaše mačke u različitom životnom dobu i različitim stanjima. Ovo podrazumeva i mačiće, ali i skotne, bolesne i stare mačke. U svakom slučaju preporučljiva je kupovna gotova hrana.

Lako je svoju mačku održati zdravom i srećnom. Prvi korak jeste da joj obezbedite uravnoteženu ishranu.

Suprotno uvreženom mišljenju, mačke ne žive samo od mesa. Mačke i mačići koji se hrane isključivo mesom uhranjeni su i slabije rastu. Njima je potrebna uravnotežena ishrana, a najjednostavniji način je da im se daje kvalitetna gotova hrana za mačke, bila to mokra ili suva hrana.

Mačke vole da jedu hranu koja je na sobnoj temperaturi. Odrasle mačke obično vole više manjih obroka tokom dana, ali zadovoljiće se i sa samo dva obroka dnevno. Posavetujte se sa veterinarom o tome kolikim količinama treba da hranite svoju mačku ili sledite uputstva na pakovanjima gotove hrane. Posude za hranu i vodu Vaše mačke moraju uvek da budu čiste. Uvek ih držite na istom mestu, sigurnom za mačke.

Voda je ključna za zdravlje Vaše mačke, i uvek joj osigurajte dovoljnu količinu čiste vode. Mleko mačkama nije neophodno, a može čak i da bude uzrok proliva kod mačaka koje ne podnose laktozu. Ako svojoj mački i dajete mleko, potražite posebno mleko za mačke, koje ima male količine laktoze.

Ne zaboravite da mačići imaju drugačije prehrambene potrebe od odraslih mačaka. Dajte im posebnu hranu pripremljenu za mačiće, u malim i čestim obrocima.

Pogledaj profil korisnika http://macke.forumsr.net

4 Re: Prehrana macaka taj Ned Mar 29, 2009 3:08 pm

Pred Vama su kratka uputstva o tome kako da hranite svoju mačku pravom hranom, kako da njene posude za hranu odr žavate čistim i osigurate joj dovoljno vode.

I mačke i psi pripadaju redu mesoždera. Međutim, postoje neke osnovne razlike u njihovim prehrambenim potrebama.

Psi su fiziološki slični mnogim sisarima, uključujući i ljude. Oni jedu hranu i životinjskog i biljnog porekla, pa ih smatramo svaštojedima. Mačke su strogo mesožderi, i potrebno im je nekoliko esencijalnih prehrambenih materija. To su taurin, arginin, vitamin A i arahaidonska kiselina. Arahaidonska kiselina je esencijalna masna kiselina.

Ove esencijalne hranjljive supstance prisutne su u zanemarivo malim količinama, ili ih uopšte nema u hrani biljnog porekla.

Hrana koju dajete svojoj mački mora da bude posebno pripremljena kako bi zadovoljila sve njene potrebe u ishrani i osigurala joj dobar i zdrav život.

Pogledaj profil korisnika http://macke.forumsr.net

5 Re: Prehrana macaka taj Ned Mar 29, 2009 3:08 pm

Ishrana mačaka


Još od davnih vremena mačka je grabljivica i mesožder, pa i danas, kada je postala domaća životinja i prestala da lovi, ima iste potrebe u ishrani.

Njeni preci su nekada svoju lovinu jeli u celosti (uključujući kosti, unutrašnje organe, sadržaj želuca, kožu, dlaku i oči), a ne samo mišiće.

Mačka ima jedinstvenu prirodnu sposobnost da traži hranu koja sadrži hranljive sastojke koji joj nedostaju. Osim toga, mačke uvek jedu tačno onoliko koliko im je i potrebno (za razliku od pohlepnih pasa koji će uvek da pojedu sve na šta naiđu).

Kako domaće mačke veći deo svog vremena provode u zatvorenom prostoru, bez mogućnosti da krenu u lov i nađu hranu koja im je potrebna, Vi biste trebali da obezbedite hranu koja će Vašoj mački da pruži sve što joj je potrebno.

Budući da ste vlasnik mačke znate da se mačke znatno razlikuju od ljudi, ne samo u pogledu osobenosti nego i po potrebama u ishrani. S obzirom da Vaša mačka živi sa Vama, a ne u divljini, upravo Vi treba da odabereti hranu koja je adekvatna za nju.

Jeste li znali da…?
Vašoj mački:
- treba 10 puta više belančevina (po kilogramu telesne težine) nego čoveku
- trebaju posebne masnoće i vitamini (npr. vitamin A), koji njeno telo ne može samo da proizvede
- je potreban taurin, aminokiselina koju njeno telo ne može samo da proizvede, pa mora da se dodaje ishrani, jer je važna za imunološki sistem, vid i plodnost
- mačke ne prepoznaju ukus šećera
- hrana za pse nije adekvatna za mačke

Pogledaj profil korisnika http://macke.forumsr.net

6 Re: Prehrana macaka taj Ned Mar 29, 2009 3:12 pm

Gost

avatar
Gost
Prehrana mačaka


Još od davnih vremena mačka je grabežljivica i mesojed, pa i danas, kada je postala domaćom životinjom i prestala loviti, ima iste prehrambene potrebe.

Njezini su preci nekada jeli svoju lovinu u cijelosti (uključujući kosti, unutarnje organe, sadržaj želuca, kožu, dlakui oči) a ne samo mišiće.

Mačka također ima jedinstvenu prirođenu sposobnost traženja hrane koja sadrži hranjive sastojke koji joj nedostaju. Osim toga mačke uvijek jedu točno onoliko koliko im treba (za razliku od pohlepnih pasa koji će uvijek pojesti sve do čega dođu).

Kako domaće mačke veći dio svojeg vremena provode u zatvorenom prostoru, bez mogućnosti da krenu u lov i nađu hranu koja im je potrebna, vi biste trebali osigurati hranu koja će Vašoj mački pružiti sve što joj je potrebno.

Kao vlasnik mačke već znate kako se mačke znatno razlikuju od ljudi, ne samo u pogledu osobnosti nego i prehrambenih potreba. No, obzirom da vaša mačka živi s vama a ne u divljini, upravo vi trebate odabrati hranu koja je prikladna za nju.

Jeste li znali da…?
Vaša mačka treba:
- 10 puta više bjelančevina (po kilogramu tjelesne težine) nego čovjek
- posebne masnoće i vitamine (npr. vitamin A) koje njezino tijelo ne može samo proizvesti
- taurin, aminokiselinu koju njezino tijelo ne može proizvesti, pa mora biti dodana njezinoj hrani jer je važna za imunološki sustav, vid i plodnost
- mačke ne prepoznaju šećer kao okus
- hrana za pse nije prikladna i za mačke


Kako ono čime hranite svoju mačku može utjecati na njezino zdravlje?

Kao vlasnik koji svojem ljubimcu želi pružiti samo najbolje možete utrošiti znatan dio svojeg vremena pripremajući ili kupujući finu hranu za svoju mačku, i ona može uistinu uživati u toj hrani, ali jeste li se ikada zapitali je li hrana koju odabirete uistinu dobra za vašu mačku? Jer, ne samo da vaša mačka ima drugačije prehrambene potrebe od vas, nego i neke namirnice koje Vi svakodnevno jedete za nju mogu biti izuzetno štetne, do te mjere da tijekom vremena mogu izazvati ozbiljne bolesti.

Domaće mačke nemaju mogućnost samostalnog odabira hrane koja sadrži njima potrebne hranjive tvari kao u prirodi. Ukoliko njihova prehrana nije uravnotežena, one će se prejesti hrane koja im je dostupna, nebi li nekako nadoknadile hranjive tvari koje im nedostaju.

Jetrica
Svakodnevna prehrana inače zdravom jetricom može s vremenom izazvati ozbiljne zdravstvene probleme uzrokovane viškom vitamina A, kojega u jetrici ima u znatnim količinama.

Mlijeko
Mlijeko nije idealan dio prehrane za svaku mačku. Neke odrasle mačke imaju problema s probavom mlijeka zbog nedostatka enzima nužnih za probavu laktoze, pa im konzumiranje mlijeka uzrokuje dijareju (proljev).

Općenito govoreći, zbog kratkog probavnog trakta i niske razine enzima zaduženih za razgradnju složenih ugljikohidrata, gotovo sve mačke imaju ograničenu sposobnost probavljanja ugljikohidrata.

Svježe meso
Mačke koje žive u divljini slušaju potrebe svojeg organizma i jedu u skladu s tim. Iako su bjelančevine iz mesa osnova njihove prehrane, isključivo hranjenje svježim mesom ne pruža uravnoteženi omjer bjelančevina i drugih tvari potrebnih za zdrav razvoj vaše mačke, a koje se ne mogu pronaći u svježem mesu. Štoviše, prehrana svježim mesom često zna izazvati pojavu crijevnih glista.

Osim toga organizam vaše mačke ne može razgraditi neke namirnice na hranjive tvari koje ona treba, pa će tek mali dio onoga što je pojela njezino tijelo ustvari iskoristiti.

Kako bi bila zaista dobra za mačku, za pripremu hranu kod kuće nužno je cjelovito poznavanje njezinih prehrambenih potreba. To ne uključuje samo poznavanje prehrambenih vrijednosti pojedine namirnice, nego i njihovo usklađivanje, način pripreme i čuvanje; a sve to može utjecati na iskoristivost pojedinih hranjivih tvari.

Donošenje dobrih odluka o prehrani vaše mačke zahtijeva i podrobno znanje i znatan trud pri pripremi jela.

Vaša mačka sada izgleda zdravo… no je li ona uistinu zdrava?
Bolesti uzrokovane nepravilnom ili neuravnoteženom prehranom razvijaju se s vremenom. Tijelo mačke ispočetka se može boriti s nekim neuravnoteženostima, ali to razdoblje traje tek nekoliko godina. No, kako vrijeme prolazi, nagomilane neuravnoteženosti se manifestiraju kao zdravstveni problemi znatno prije nego što mačka uđe u starije godine, kada je znatno osjetljivija.

Pripremanje hrane koja sadrži sve sastojke nužne za zdravlje vaše mačke iziskuje i vrijeme i stručnu osposobljenost. A to vrijeme možete iskoristiti i bolje: u druženju s njom!

Zdravstveni problemi uzrokovani nepravilnom prehranom ispočetka se ne uočavaju, a s vremenom mogu prijeći u ozbiljne bolesti.

Što s gotovom hranom? Je li ona stvarno tako zdrava?

Nisu svi proizvodi na tržištu jednaki. Vrhunske i najpoznatije marke hrane ne brinu se samo za praktičnost hrane koju nude, već prehranu mačaka zasnivaju na znanstvenim saznanjima. No, postoje i neke druge marke na tržištu, koje u svoje recepture i proizvodnju ne ulažu toliko brige i znanja.

Samo marke iza kojih stoji priznato stručno znanje mogu ponuditi prikladnu prehranu za mačke.

Ako svojoj mački želite najbolje, hranite je kvalitetnom gotovom hranom.

Je li ona i ukusna?
Iako je gotova hrana tehnološki obrađena, priznate marke jamče zadovoljstvo mačaka. I to ne samo zbog provjerenih i kvalitetnih sastojaka, nego i niza raznovrsnih vrsta i okusa, u kojima mačke uistinu mogu uživati.

Ako ste već pokušali hraniti svoju mačku gotovom hranom, ali je ona odbila, morate znati da odbijanje nije uvijek povezano s okusom ili kvalitetom hrane.

Isto kao i ljudima, i mačkama je za privikavanje na novi okus, čak i kada je iznimno ukusan, potrebno određeno razdoblje. Stoga ponekad mora proći neko vrijeme prije nego što mačka u potpunosti prihvati novi režim prehrane. A kada se to dogodi, vi možete biti mirni, jer Vaša mačka jede ono što je najbolje za njezino zdravlje.

Kvalitetna hrana za mačke mora biti jednako ukusna i koliko i hranjiva.

Iz dana u dan
Zamislite da vam liječnik kaže da trebate uzimati lijek 3 puta dnevno, a vi ga uzimate tek nekoliko puta tjedno. Učinak nije isti, zar ne?!

Isto je i s prehranom mačaka. Da bi mogla živjeti dugo i zdravo, vaša mačka mora uvijek jesti uravnotežen i cjelovit obrok.

Pravilna prehrana iznimno je važna za vašu mačku, pa nije dovoljno hraniti je pravom hranom s vremena na vrijeme, nego uvijek, za svaki obrok.

Okus i hranjivost jamči stručnjak za prehranu mačaka Whiskas

Najjednostavniji način osiguravanja cjelovite i uravnotežene prehrane je vjerovati stručnjacima. Whiskas proizvodi specijalno su pripremljeni tako da jamče uravnoteženi omjer svih potrebnih sastojaka, neospornu kvalitetu i raznolikost okusa, a istodobno su jednostavni za korištenje.

Svi su Whiskas proizvodi razvijeni pod vodstvom Waltham centra, vodećeg svjetskog autoriteta za prehranu i njegu kućnih ljubimaca. Stoga, svaki put kada odaberete Whiskas®️ proizvod možete biti sigurni da hrana kojom hranite svoju mačku sadrži sve potrebne hranjive sastojke i da je ukusna.

Osim toga, Whiskas znači više od pravilne prehrane za dug i zdrav život. Whiskas i Waltham centar preuzeli su brigu o pravilnoj prehrani mačaka na sebe, tako da vi više ne morate razmišljati o tome. Sve što trebate je prepustiti se trenucima uživanja sa svojom mačkom za vrijeme njezinog obroka.

Mačka vam nikada neće zahvaliti što je „pravilno“ hranite (ta je informacija bitna za vas), ali ona će zasigurno znati zahvaliti na „dobroj“ odnosno „ukusnoj“ hrani.

Postoji li veće zadovoljstvo nego gledati svoju mačku kako uživa u dobrom obroku, prede, oblizuje se sa zadovoljstvom i nježno se okreće prema vama kako bi zahvalila na slasnom jelu?

Whiskas Vam jamči takve trenutke. Njegovi recepti, vrste i okusi hrane zadovoljit će i najizbirljiviju mačku. Whiskas je jednostavno tako dobar, da će i vaša mačka instinktivno to osjetiti.

Ako se još uvijek pitate hoće li se vašoj mački svidjeti Whiskas, mačke su već odgovorile na to pitanje:
8 od 10 mačaka radije odabire Whiskas hranu u vrećici nego hranu pripremljenu kod kuće (prema istraživanju provedenom u Poljskoj, 2001. godine).

Snaga Whiskas hrane je u tome što je iznimno kvalitetna i pripremljena na temelju razumijevanja prave prirode mačaka: što njihovo tijelo i osjetila trebaju da bi one bile u najboljem stanju te da biste vi mogli uživati u vremenu provedenom sa njima. Whiskas je ono što vaša mačka treba, vidjet ćete - i sama će ga odabrati sa zadovoljstvom.

Okus koji mačke instinktivno odabiru
Whiskas je uložio znatan trud u osmišljavanje receptura zbog kojih će vas vaša mačka još više voljeti. Uz prirodne sastojke, brižljivo pripremljene komadiće mesa, odabrano povrće i aromatsko bilje, vaša će mačka istinski uživati.

Whiskas hrana u vrećici - uvijek svjež obrok

Obzirom da mačke toliko osjetljive da jednostavno neće jesti ono što nije svježe, Whiskas je pripremio Whiskas hranu u vrećici. Zahvaljujući kraćem vremenu pripreme i količini koja je dostatna za jedan obrok, ovo pakiranje jamči uvijek svjež obrok.

Sočni komadići mesa u umaku od slasnog povrća i prirodnih ulja, obogaćeni blagim začinskim biljem, prava su poslastica. Ove recepture insprirale bi i nas ljude, no one su osmišljene tako da budu savršene baš za mačke. Za svaki novi obrok otvarate novu Whiskas vrećicu pa aša mačka može stalno uživati u isprobavanju različitih okusa.

Whiskas suha hrana s briketima - pravi užitak za mačke

Za razliku od ostale suhe hrane, nova Whiskas suha hrana izgleda uistinu privlačno i svježe. Zahvaljujući probranim visokokvalitetnim prirodnim sastojcima: ukusnim komadićima mesa bogatim bjelančevinama, zdravom povrću i prirodnim uljima, nova Whiskas suha hrana pruža toliko izvanredan doživljaj okusa da mačke jednostavno više ne mare ni za što drugo. Isprobajte ovu hranu i vidjet ćete kako će vaša mačka mijaukati od zahvalnosti!

Slasni Whiskas okusi zadovoljit će i najprobirljiviju mačku, istodobno joj pružajući sve sastojke potrebne za pravilnu prehranu.

Ukusno i hranjivo svaki dan - koliko će to koštati?

Postoji nešto u Whiskas hrani što stvara čaroliju posebnog odnosa prema mački. Ako to znate od prije, ali vas muči koliko će takva prehrana opteretiti lisnicu, napravite usporedbu s nekim od svakodnevnih troškova:

npr. kartom gradskog prijevoza. Upravo je toliki dnevni trošak dnevne prehrane vaše mačke Whiskas suhom hranom.

Whiskas sadrži pravi omjer svih potrebnih hranjivih tvari, tako da je svaki djelić Whiskas hrane iskoristiv u organizmu vaše mačke. Ako odvojite i samo trenutak svojeg vremena za jednostavan izračun, vidjet ćete da je svaka lipa koju dajete za Whiskas uložena u neki koristan i zdrav sastojak.

Whiskas sadrži do tri puta više vitamina i hranjivih sastojaka nego hrana pripremljena kod kuće, kao i esencijalne sastojke kao što su arginin i taurin koji se ne mogu nadomjestiti u hrani pripremljenoj kod kuće.

Upravo zato Whiskas ne bi trebao biti poslastica za posebne prigode. On je mačkama isto što i normalan i cjelovit obrok vama.

Vi zaslužujete cjelovit obrok svaki dan.
Zašto ga onda ne bi imala i aša draga ljubimica?

Karta gradskog prijevoza. To je iznos potreban za prehranu Vaše mačke Whiskas suhom hranom jedan cijeli dan.

Whiskas svaki dan za zdravu i sretnu mačku
Za pravilnu prehranu mačke dovoljno je hraniti je svaki dan isključivo Whiskas suhom hranom ili pak isključivo Whiskas mokrom hranom. Svaka od tih receptura je iznimno ukusna i sadrži pravilan omjer svih sastojaka, pa će mačka zadovoljno presti oko vas.

Međutim, ukoliko svojoj mački želite pružiti raznovrsniju prehranu, s bogatstvom različitih okusa, kombinirajte mokru i suhu hranu.

Prijelaz na svakodnevnu prehranu Whiskas hranom

Ako vaša mačka ne jede Whiskas svaki dan, trebat će joj izvjesno vrijeme da se privikne na nov režim prehrane. Sve što vi morate napraviti je postupno uvoditi novu hranu. Samo slijedite ove jednostavne korake:

1.dan
1/4 gotove hrane Whiskas. Preostale 3/4 dnevne količine sastavite od njezine uobičajene prehrane.

2. dan
1/2 gotove hrane Whiskas. Preostalu 1/2 dnevne količine sastavite od njezine uobičajene prehrane.

3. dan
3/4 gotove hrane Whiskas. Preostalu 1/4 dnevne količine sastavite od njezine uobičajene prehrane.

4. dan
Od danas Vaša mačka može uživati u dnevnoj prehrani koja se u potpunosti zasniva na Whiskas suhoj hrani. Ili mokroj, ovisno o tome što joj se više sviđa.

Snaga Whiskas hrane oslikava se u dobrom zdravlje vaše mačke, i to možete vidjeti!

Nakon samo tri tjedna redovite prehrane Whiskas hranom, primijetit ćete promjenu: vaša će mačka izgledati sretnije, bit će ljepša i imat će više energije nego prije, a sve to zahvaljujući određenim sastojcima koje joj može pružiti samo Whiskas:

Prirodna ulja čine krzno sjajnim i svilenkastim.
Vitamin A i taurin pomažu održavanju dobrog vida.
Ujednačeni omjer minerala jača kosti.
Svi Whiskas okusi pomažu održavanju zdravog mokraćnog sustava.
Suhi briketi su oblikovani tako da održavaju higijenu usne šupljine.

preuzeto sa: http://www.whiskas.com.hr/home.html

7 Re: Prehrana macaka taj Ned Mar 29, 2009 3:14 pm

Gost

avatar
Gost
Kad beba plače jer je gladna


…prije svega morate imati u vidu da ima drugačije potrebe
Zašto ne isprobate hranu koju su pripremili stručnjaci
Pružite mu najbolje
Vjerujte stručnjacima
Nikada mu nemojte davati previše hrane odjednom
Ne izgledaju svi mačići kao mačići
Mlijeko kao dio prehrane
...prije svega morate imati u vidu da ima drugačije potrebe

Uravnotežena prehrana je ključ zdravog rasta i razvoja mačića, a ujedno ga priprema za dug, aktivan i zdrav život. Njegova hrana mora sadržavati izbalansiranu mješavinu bjelančevina, masti i vitamina u pravim omjerima, ovisno o njegovoj dobi. Dok siše mlijeko, mačić u potpunosti ovisi o svojoj majci. Čim prestane sisati, on ovisi isključivo o Vama, pa mu morate pružiti cjelovitu i uravnoteženu prehranu koja će zadovoljiti sve njegove prehrambene potrebe.

Vaš mačić već je postao članom obitelji, no kada se radi o prehrani morate imati na umu da on ima drugačije potrebe. Iz tog razloga, prije nego mu pomislite davati hranu koju pripremate za sebe, trebate saznati što je to kod njega tako posebno.

Proces rasta zahtijeva iznimno puno energije, pa mali mačić, u usporedbi s odraslom mačkom, treba do 4 puta više kalorija po kilogramu tjelesne težine! Istodobno, njegov je želudac znatno manji od želuca odrasle mačke (u početku je tek veličine nokta na palcu!) i zato ga treba hraniti visokokaloričnom hranom u malim porcijama. Kako biste osigurali adekvatan unos hrane, dajte mačiću točno onoliko hrane koliko može pojesti i uvijek mu uz hranu ostavite zdjelicu sa svježom vodom.

Mačka treba:

10 puta više bjelančevina (po kilogramu tjelesne težine) nego čovjek
posebne masnoće i vitamine (npr. vitamin A) koje njezino tijelo ne može samo proizvesti
taurin, aminokiselinu koju njezino tijelo ne može proizvesti, pa mora biti dodana njezinoj hrani jer je važna za imunološki sustav, vid i plodnost
Iznimno je važno da Vaš mačić svakoga dana dobiva hranu koja je ukusna i sadrži sve sastojke potrebne za pravilno funkcioniranje njegovog organizma. Zahvaljujući ujednačenoj prehrani možete biti sigurni da će Vaš ljubimac uvijek biti veseo i u dobroj formi.

Samostalna priprema takvog obroka iznimno je težak zadatak. Prije svega, morate voditi računa o brojnim hranjivim sastojcima, čiji višak ili nedostatak može imati značajne posljedice za dobro stanje Vašeg mačića. Upravo zato nas iskustvo uči da je najbolje koristiti gotovu hranu koju su pripremili stručnjaci.


Odaberite hranu koju su pripremili stručnjaci

Kvalitetna gotova hrana je vrlo ukusna i mačka je jede sa zadovoljstvom. Osim toga ona sadrži pravilan omjer vitamina, bjelančevina, masti i ugljikohidrata. No, količine hranjivih tvari variraju od proizvođača do proizvođača, pa za svoju mačku odaberite hranu poznatog proizvođača koja ima stručnu preporuku.

Mačke znaju razliku - Whiskas

Na temelju 60 godina iskustva u njezi mačića i mačaka, pripremili smo Whiskas®️ Junior, ukusnu i uravnoteženu gotovu hranu. Ova stručno razvijena hrana sadrži sve hranjive tvari i vitamine koji su potrebni za pravilan rast i razvoj mačića.

Whiskas Junior hrana u vrećici
Ukusni komadići mesa u slasnom umaku - prava gozba za male želuce. Ova hrana Vašem malom prijatelju pruža sve sastojke neophodne za pravilan razvoj. Osim toga dolazi u više različitih okusa i Vaš ih mačić može sve isprobati.

Whiskas Junior suha hrana
Izvanredna kombinacija suhe hrane s piletinom i malih hrskavih briketa s mekanim mliječnim punjenjem. Ova hrana će osigurati pravilan razvoj Vašeg mačića, a on se jednostavno neće moći odvojiti od nje.

Whiskas Junior hrana u limenci
Kompaktna hrana koja se sastoji od komadića mesa u umaku. Iako je malo čvršća od hrane u vrećici, iznimno je mekana i primamljiva, a osim toga Vašem će mačiću pružiti sve sastojke koji su mu potrebni za zdrav i pravilan razvoj.

Vjerujte stručnjacima

Kada se radi o prehrani, vjerujte instinktima svoje mačke i prepustite brigu oko toga nekom drugom. Whiskas razumije mačke i vodi računa o tome da hrana sadrži odabrane sastojke koji će pružiti potpuni užitak okusa.

Štoviše, svi su Whiskas proizvodi razvijeni pod vodstvom Waltham centra, vodećeg svjetskog autoriteta za prehranu i njegu kućnih ljubimaca. Stoga, svaki put kada odaberete Whiskas®️ možete biti sigurni da hrana kojom hranite svoju mačku sadrži sve potrebne hranjive sastojke i da je ukusna.

Nikada mu nemojte davati previše hrane odjednom

Budući da je želudac mačića vrlo malen, on nije sposoban probaviti veće količine hrane odjednom. Zato započnite s četiri do pet manjih obroka dnevno. Do šest mjeseci starosti, ti bi se obroci trebali smanjiti na dva do tri. Whiskas Junior hrana u vrećici sadrži sve potrebne hranjive tvari za Vašeg mačića, pa će mu od četiri mjeseca nadalje jedna vrećica biti sasvim dovoljna za jedan cjelovit i ukusan obrok. To također znači da više neće biti polupraznih konzervi u hladnjaku niti ostataka hrane u zdjelici. To je uistinu odlična vijest i za vas i za vašeg mačića.

Ne izgledaju svi mačići kao mačići

Iako ponekad već izgledaju kao odrasle mačke, mačići još uvijek rastu iznutra! Kako iz tog razloga imaju drugačije prehrambene potrebe od odraslih mačaka, Whiskas Junior mora ostati osnovom njihove prehrane sve dok ne napune godinu dana. Na primjer, u usporedbi s odraslim mačkama, mačići trebaju više masnoća i bjelančevina, stoga im Whiskas Junior pruža uravnoteženi omjer svih potrebnih hranjivih tvari. Prema tome, iako neke mačke izgledaju odraslo već između četiri i šest mjeseci starosti, upamtite da se mačići razvijaju sve dok ne napune godinu dana. Njihov prvi rođendan idealan je trenutak za početak postupnog uvođenja Whiskas hrane za odrasle mačke u njihov jelovnik.

Mlijeko kao dio prehrane

Kada jednom prestane sisati, mlijeko više ne pripada među osnovne sastojke mačićeve prehrane. Iako većina mačaka uživa ispijajući mlijeko, ne podnose ga sve jednako dobro. Neke odrasle mačke (isto kao i ljudi), zbog nedostatka enzima za probavu laktoze, ne mogu dobro probaviti mlijeko, pa ono kod njih izaziva proljev. Ako niste sigurni kako Vaša mačka podnosi mlijeko, za prvi put joj ga malo razblažite vodom.

preuzeto sa: http://www.whiskas.com.hr/articles/Macic/Prehrana

8 Re: Prehrana macaka taj Ned Mar 29, 2009 3:14 pm

Gost

avatar
Gost
Posebne prehrambene potrebe vašeg mačića


Mačka ima posebne prehrambene potrebe u svakoj fazi svog života. Koliko često i kako hraniti svoju mačku doznat ćete u ovom članku.

U dobi od šest do osam tjedana mačići prestaju sisati. I prije toga možete početi svojim mačićima davati gotovo hranu kao što je Whiskas za mačiće.

Ako su mačići nemirni i mijauču čim su podojeni znači da su još gladni. U tom slučaju dajte i malo dodatne hrana. Najbolje ih je hraniti posebno pripremljenim nadomjestkom mlijeka za mačke. S oko četiri tjedna mačići mogu početi jesti čvrstu hranu:

Razmažite malo Whiskasa za mačiće po zdjelici i neka je poližu.
Postupno im dajite veće količine.
Neka uvijek imaju svježe vode nakon hranjenja..
Važno je redovito provjeravati težinu. Na taj način možete spriječiti pretilost i znati dajete li nedovoljne količine hrane.
Primjereni broj obroka naznačen je na pakiranjima. Tablica pokazuje koliko obroka dnevno morate davati svojoj mački.


preuzeto sa: http://www.whiskas.com.hr/articles/Macic/Prehrana

9 Re: Prehrana macaka taj Ned Mar 29, 2009 3:16 pm

Gost

avatar
Gost
Kako pravilno hraniti mačku


Ovo su kratke upute o tome kako hraniti vašu mačku pravom hranom, održavati joj posude čistima i osigurati joj dovoljno vode.

I mačke i psi pripadaju razredu mesojeda. Međutim, neke su temeljne razlike u njihovim prehrambenim potrebama.

Psi su fiziološki slični mnogim sisavcima, uključujući i ljudima. Oni jedu hranu životinjskog i biljnog porijekla i smatraju se svejedima. Mačke su strogi mesojedi, i trebaju nekoliko esencijalnih hranjivih tvari. To su taurin, arginin, vitamin A i arahaidonska kiselina. Arahaidonska kiselina je esencijalna masna kiselina.

Ove esencijalne prehrambene tvari prisutne su zanemarivim količinama ili ih uopće nema u biljnoj hrani.

Hrana vaše mačke mora biti posebno pripremljena kako bi zadovoljila njene prehrambene potrebe i osigurala joj dobar i zdrav život.preuzeto sa: http://www.whiskas.com.hr/articles/Macic/Prehrana

10 Re: Prehrana macaka taj Ned Mar 29, 2009 3:18 pm

Gost

avatar
Gost
Uravnotežena prehrana

Kao i sva ostala živa bića, mačke trebaju uravnoteženu prehranu kako bi ostale zdrave i žive. Njihova prehrana mora sadržavati bjelančevine, masti, vitamine i minerale u pravim količinama i odnosima. Nadalje, kao strogi mesojed, mačkama trebaju određene prehrambene tvari kojih ima samo u životinjskim tkivima.

Kalorije
Kao i ljudi, i mačke trebaju pravu ravnotežu između unosa kalorija (ili energije) i njihove potrošnje. Na ovu ravnotežu utječe mnogo čimbenika kao što su starost mačke, psihološko stanje i razina aktivnosti. Mačići, skotne mačke i one koje doje trebaju relativno više kalorija od ostalih odraslih mačaka. Neaktivne mačke koje žive u zatvorenom u pravilu ih trebaju manje.
Možete procjeniti koliko kalorija unosi vaša mačka – previše ili premalo – tako što ćete joj opipati rebra i provjeriti težinu. Mačke koje unose previše kalorija pohranjuju ih kao salo i postaju pretile; mačke koje unose premalo kalorija troše pohranjeno salo i gube na težini.

Bjelančevine

Što su bjelančevine?

Bjelančevine su velike molekule, sastavljene od dugih lanaca manjih podjedinica. Te podjedinice zovu se aminokiseline. Aminokiseline mogu se povezati u različitim kombinacijama stvarajući skoro beskrajni broj različitih bjelančevina sa različitim svojstvima.

Kakve to veze ima s ishranom moje mačke?

Bjelančevine su sastavni dijelovi svih stanica. Oni reguliraju metabolizam, podupiru strukturu staničnih stijenki i grade mišićna vlakna. Nužni su za rast i obnovu tkiva. Bjelančevine su posebno važne za mačiće, skotne mačke, one koje doje i koje se oporavljaju od bolesti. Također su i važan izvor kalorija.

Mačka ima veću potrebu za bjelančevinama nego većina drugih sisavaca, uključujući i pse. Njen metabolizam je mesojedni, i ne može se prilagoditi niskoj količini bjelančevina. Zbog toga mačke trebaju posebno pripremljenu mačju hranu bogatu proteinima. Mačkama se ne može davati hrana pripremljena za pse.

Mačka također treba bjelančevine kojima dobija i posebne aminokiseline koje njen organizam ne može sam sintetizirati.


Njena prehrana stoga mora sadržavati ove „esencijalne” masne kiseline u dovoljnim količinama:

Arginin: manjak arginina vro je ozbiljan i može biti fatalan. Arginina ima u mesu i kvalitetnoj hrani za mačke.
Taurin: Manjak taurina može uzrokovati sljepilo i srčane bolesti. Svojoj mački morate dati dovoljne količine taurina, koji se nalazi u mesu, a u biljnoj hrani samo u zanemarivim količinama.

Masti: Masti se sastoje od masnih kiselina i glicerola. Dvije masne kiseline – linolinska i arahidonska kiselina – nužne su za zdravlje mačke i moraju se nalaziti u njenoj prehrani. Manjak tih masnih kiselina može biti uzrok suhoj dlaci bez sjaja i problemima s plodnošću.

Arahidonska kiselina nalazi se u mesu, ali ne u biljkama. Ovo je još jedan razlog zašto mačke ne prihvaćaju vegetarijansku prehranu, pa čak ni ne preživljavaju kao vegetarijanci.

Masti također sadrže vitamine A, D, E i K, koji su ključni za dobar i zdrav život vaše mačke. Nadalje, masti daju ukus i strukturu hrani.

Ugljikohidrati
Mačkama treba hrana bogata bjelančevinama, a siromašna ugljikohidratima. Čak dobro žive na hrani bez ugljikohidrata. Ipak ugljikohidrati mogu biti izvrstan izvor kalorija i time su važan sastojak mačje hrane.

Vlakna, koja se nalaze u posebnoj grupi ugljikohidrata, imaju važnu ulogu u probavi kod ljudi, a mogu biti važni i za mačju probavu. Studije su pokazale da uključivanje određenih vlakana, poput šećerne repe, u mačju prehranu može biti dobro za gastrointestinalno zdravlje mačaka.

Vitamini
Vitamini su organski spojevi koji pomažu u reguliranju tjelesnih funkcija. Većina vitamina ne može se sintetizirati u tijelu i zato se moraju uzimati kroz hranu.

Vitamini se mogu podijeliti u dvije grupe:


Topivi u mastima
Topivi u vodi
Vitamini topivi u mastima – A, D, E i K – pohranjeni su u masnom tkivu na tijelu. Budući da se mogu pohraniti, manja je opasnost da će vaša mačka osjetiti njihov nedostak ako ih ne uzima određeno vrijeme.
Istovremeno, postoji opasnost da mačka pohrani previše vitamina. Na primjer, ako je hranite velikim količinama svježe jetre, imati će višak vitamina A i patiti od hipervitaminoze. Ako imate zdravu mačku nemojte joj dodavati vitamine u hranu. Dodatni vitamini mogu izazvati više problema nego što će ih spriječiti.

Vitamini topivi u vodi ne mogu se pohraniti već se moraju uzimati redovito – najbolje svaki dan. Ljudi trebaju vitamin C u svojoj ishrani, no mačke ga mogu sintetizirati u svojim tijelima. Mačkama u prehrani trebaju B vitamini: vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B6 i vitamin B12 (kobalmin).

Minerali
Minerali su anorganske tvari, koje se mogu podijeliti u makrominerale i mikrominerale (poznati i kao elementi u tragovima. Različiti minerali imaju različite uloge u metabolizmu i tjelesnim funkcijama.
Kalcij i fosfor su glavni minerali u građi kostiju i zubi. Količina – i omjeri – kalcija i fosfora jako su važni za zdravlje vaše mačke.

Vašoj mački su potrebni i:


Kalij
Natrij
Klor
Magnezij
Elementi u tragovima kao što su željezo, bakar, mangan, cink i selen

Voda
Voda se lako zaboravi kad se govori o hranjivim tvarima, ali ona je bitni dio prehrane vaše mačke.

Voda ima mnogo uloga u tijelu:


Ona je otapalo i uključena je u kompleksnu kemiju metabolizma stanice.
Glavni je sastojak krvi i prenosi kisik i hranjive tvari u tijelu. Također odnosi ugljični dioksid i metabolite iz tijela.
Pridonose reguliranju tjelesne temperature
Bitna je za probavljanje hranjivih tvari i eliminiranje nečistoća kroz bubrege.
Svojoj mački uvijek osigurajte dovoljno čiste i svježe vode, posebno ako je hranite suhom hranom.preuzeto sa: http://www.whiskas.com.hr/articles/Macic/Prehrana

11 Re: Prehrana macaka taj Ned Mar 29, 2009 3:19 pm

Gost

avatar
Gost
Mačka nije pas!

Mačka je posebna, bar što se tiče prehrambenih potreba. Ona se razlikuje od ostalih sisavaca, poput psa, jer ovisi o hrani životinjskog porijekla. Njeno je tijelo prilagođeno isključivo mesnoj prehrani.

Mačke prirodno odabiru kvalitetnu hranu, bogatu bjelančeviinama. Tome je tako zbog njenih velikih potreba za bjelančevinama – metabolizam joj se ne može prilagoditi niskom unosu bjelančevina.

Mačke ovise o nekim posebnim hranjivim tvarima koje se mogu naći samo u hrani životinjskog porijekla. Na primjer, mačke moraju dobiti aminokiseline arginin i taurin te esencijalne masne kiseline arahidonska kiselina te vitamin A.

U prirodi mačke jedu hranu bogatu bjelančevinama i siromašnu ugljikohidratima. Ugljikohidrati nisu nužni mačkama iako su koristan izvor kalorija. Mačke ne podnose dobro velike količine ugljikohidrata i zato bi se morao kontrolirati njihov unos.

Svojoj mački dajite potpunu hranu koja je pripremljena posebno za mačke. Ta hrana pripremljena je prema jedinstvenim prehrambenim potrebama mačke.

Kupovna gotova hrana za kućne ljubimce
Gotova hrana za kućne ljubimce od renomiranih proizvođača ima zajamčene hranjivost, kvalitetu i sigurnost. Postoje dvije osnovne grupe gotove hrane, a razlikuju se prema udjelu vode.

Mokra hrana u konzervama prisutna je već niz godina, u mnogo različitih mesnih ili ribljih pripravaka. Odnedavno je mokra hrana dostupna i pakirana u posudicama i vrećicama, u količinama dostatnim za jedan obrok. One su napravljene kako bi svaki obrok bio svjež. Suha hrana ima veću koncentraciju hranjivih tvari nego mokra hrana i praktičnija je za upotrebu.

Možete hraniti svoju mačku samo mokrom ili samo suhom hranom ili kombinirano – kakogod vaša mačka više voli. Nemojte joj zaboraviti osigurati dovoljno čiste vode, posebno ako joj dajete samo suhu hranu.


Mlijeko

Mlijeko nije nužni dio prehrane mačića nakon što on prestane sisati. Mnoge odrasle mačke uživaju u tanjuriću mlijeka, ali ne podnose sve mlijeko u svojoj prehrani.

Neke odrasle mačke (kao i ljudi) ne podnose laktozu. Nedostaje im enzim potreban za probavljanje mliječnog šećera laktoze i može im se javiti proljev. Ako ne znate podnosi li vaša mačka laktozu, dajte joj posebno mačje mlijeko koje ima manje laktoze.


Mačići
Prije nego prestanu sisati, mačići ovise o mlijeku svoje majke. Jednom kad prestane sisati, vaš mačić je potpuno ovisan o vama.

Uravnotežena prehrana ključna je za zdravi rast i razvoj mlade mačke. To će je pripremiti za dugi, aktivan i zdrav život. Osigurajte u njenoj prehrani dovoljno bjelančevina, masti, vitamina i minerala u pravim omjerima.

Prestanak sisanja
U prvim tjednima svog života, mačići su potpuno ovisni o majčinu mlijeku i ne treba im nikakva druga hrana.

Ponekad majčinog mlijeka nema dovoljno, i u tom slučaju hranite svoje mačiće posebno proizvedenim nadomjestkom mlijeka za mačke (možete ga nabaviti kod veterinara) u redovitim razmacima danju i noću. Ne koristite kravlje ili kozje mlijeko – ona imaju vrlo različite prehrambene sastojke od mačjeg mlijeka i nisu dobra za mačiće.

U trećem ili četvrtom tjednu života, mačiće sve više zanima njihova okolina. To uključuje i čvrstu hranu njihove majke. Kad im prvi put date čvrstu hranu, morate je dobro isjeckati – ili natopiti ako je to suha hrana – i dati im je u plitkoj zdjelici. Naravno, najbolje je koristiti hranu pripremljenu posebno za mačiće. Postupno će jesti sve više i više čvrste hrane dok potpuno ne prestanu sisati, dobi od otprilike osam tjedana.

Mačići bez majke

Hraniti mačiće siročad poseban je problem. Mačići bez majke imaju dvije vitalne potrebe:

Prikladnu okolinu

Prikladnu prehranu

Mačići moraju biti u toplom. U prvom tjednu, inkubator će najbolje kontrolirati temperaturu, ali i grijaća lampa ili boca tople vode umotana u pokrivače biti će dovoljni. U prva tri tjedna njihova života mačiće treba podraživati kako bi obavljali nuždu. Možete oponašati majku mačku i podraživati anogenitalno područje tako što ćete mokrim komadićem pamučne vate nježno trljati anus, genitalno područje i trbuh.

Mačići mlađi od tjedan dana moraju se hraniti šest puta na dan, ili svaka četiri sata, danju i noću. Mlijeko njihove majke je bogatije kalorijama, bjelančevinama i laktozom od kravljeg i kozjeg mlijeka.

Zbog toga ih se ne može hraniti „običnim” mlijekom, nego nabavite posebni nadomjestak mlijeka za mačke, a naći ćete ga kod uzgajivača i veterinara. Polako hranite mačiće malom špricom. Mlijeko mora uvijek biti svježe pripremljeno i temperature oko 38°C (tjelesna temperatura).
S otprilike tri tjedna starosti, mačići počinju sve više i više istraživati svoju okolinu. Sad bi već mogli sami piti svoj nadomjestak mlijeka iz posudice, te čak grickati čvrstu hranu. Dajte malim mačićima kolikogod hoće hrane – u ovoj fazi života oni će se rijetko prejesti. Neka to bude ukusna, kalorična i hranjiva hrana za mačiće.

S oko osam tjedana starosti, mačići više ne trebaju mlijeko.

Rast mačića
Za rast treba mnogo energije. Mačiću treba četiri puta više kalorija po kilogramu tjelesne mase nego odrasloj mački. S druge strane, želudac mačića je mnogo manji nego kod odrasle mačke – u početku ne mnogo veći od nokta – tako da njihova hrana mora biti posebno bogata kalorijama i hranjivim tvarima. Kako bi osigurali da vaš mačić dobija dovoljno hrane, dajte mu da jede koliko hoće. I kao i uvijek, neka ima dovoljno svježe vode.

Mačići moraju imati uravnoteženu prehranu. Treba im više bjelančevina nego odrasloj mački, a te bjelančevine moraju imati prave aminokiseline potrebne za rast. Također im treba određenih vitamina i minerala – u pravim količinama i omjerima – za zdrave kosti i zubi. Kupljena gotova hrana za mačiće zadovoljit će njihove složene prehrambene potrebe. Posavjetujte se s veterinarom ili uzgajivačem oko odabira kvalitetne hrane.

S osam do devet mjeseci mačićima se može postupno uvoditi – tri ili četiri puta dnevno – hrana pripremljena za odrasle mačke. Većina mačaka dosegne svoju zrelu težinu do prvog rođendana, iako mužjacima za to treba malo duže nego ženkama.

Do kraja prve godine, vaša mačka bi trebala jesti hranu za odrasle mačke. Sada joj možete davati obroke samo dva puta dnevno. Ipak, ne zaboravite da nekoliko manjih obroka dnevno više odgovara prirodi mačaka.

Dolazak mačića u vaš dom
Promjena doma izuzetno je stresna za mačića. Olakšajte mu prijelaz tako što ćete stvoriti kontinuitet. Od prethodnog vlasnika doznajte sve o njegovim prehrambenim navikama – koju vrstu hrane je jeo, kad i koliko često. Ne žurite s promjenama njegove prehrane, pričekajte dok se ne smjesti i onda mu postupno mijenjajte ishranu kroz tri do četiri dana.

Po dolasku u novi dom, mačić može imati želučanih problema ili proljev – tek je napustio svoju majku i bačen je u novi, strani prostor. Ako se proljev nastavi i nakon 24 sata ili postane jači, posavjetujte se sa veterinarom.

Dajte mačiću njegove posude za hranu i vodu. One se moraju redovno čistiti, ali ne s obiteljskim posuđem. Neka uvijek ima svježe vode. Mačiću koji je prestao sisati trebaju četiri ili pet obroka dnevno – neka jede koliko hoće. S osam do devet mjeseci, smanjite učestalost davanja obroka na dva dnevno, iako nekoliko manjih obroka dnevno više odgovara prirodi mačaka.

Mačići jako brzo rastu. Njihov tek i potreba za hranom također se brzo povećavaju i morate prema tome povećavati i količine hrane koje im dajete. Dobro pravilo je sljedeće: ostavite mačiću hranu 20 do 30 minuta i onda bacite ono što nije pojeo. Otkrit ćete da muški mačići jedu više i rastu brže od ženskih mačića. Mužjaci mačaka obično su i teži kad odrastu.

preuzeto sa: http://www.whiskas.com.hr/articles/Macic/Prehrana

12 Re: Prehrana macaka taj Ned Mar 29, 2009 3:19 pm

Gost

avatar
Gost
Odrasle mačke

Količina hrane koju mačka treba razlikuje se ovisno o njenoj veličini, aktivnosti i općem stanju. Posavjetujte se s veterinarom koliko bi vaša mačka trebala jesti.

Znanstvene studije pokazuju da, kad im je omogućen stalan pristup hrani, mačke radije jedu manje, ali češće preko cijelog dana i noći. Većina se mačaka, ipak, lako privikne na rasporede hranjenja koje uvode njihovi vlasnici. Obično se mačke hrane dvaput dnevno.

Mačke imaju jako određen ukus i mogu biti vrlo zahtjevne. Za razliku od pasa, mačka neće jesti hranu koju ne voli čak i ako gladuje.

Voda je važan dio mačje prehrane. Osigurajte joj dovoljno vode, posebno ako jede suhu hranu. Pripazite koliko pije vaša mačka. Odmah je odvedite veterinaru ako naglo promjeni količinu vode koju pije – takve promjene mogu biti simptomi raznih zdravstvenih problema. Držite ipak na umu da mačke ne piju samo iz svoje zdjelice za vodu – one piju u lokvama vani, pod slavinama ili čak i iz zahodske školjke.

Iako većina mačaka jede koliko im je potrebno, neke ipak postanu pretile. Ako imate pretilu mačku, smanjite joj količinu hrane i prestanite joj davati poslastice između obroka. Neka je ni susjedi ne hrane bez vašeg znanja! Neaktivne kućne mačke više naginju pretilosti nego aktivne mačke koje trče uokolo kuće – zato se igrajte sa svojom mačkom kako bi bila aktivnija, a time i mršavija.

Posavjetujte se s veterinarom ako je vaša mačka jako pretila. On će vam predložiti posebni režim za smanjenje težine i niskokaloričnu djetu. Neka mačka gubi težinu postupno, a nikad je nemojte podvrgavati strogim restrikcijskim dijetama jer to može biti opasno, a ponekad čak i fatalno za neke mačke.


Skotne mačke

Mislite li da imate skotnu mačku, posavjetujte se s veterinarom. Za vrijeme trudnoće, vašoj mački će trebati više hrane – uključujući i posebnu hranu – koja će omogućiti rast njenim mačićima. Nadalje, za razliku od većine ostalih skotnih životinja, koje se nadebljaju na kraju trudnoće, skotna mačka će povećati unos hrane skoro odmah nakon parenja. Ona će polako jesti sve više, a u zadnja dva tjedna njene trudnoće (koja traje devet tjedana), može jesti i dva puta više hrane nego inače. Vaša mačka planira i učinkovito pohranjuje dodatne kalorije u svoje tijelo kako bi ih koristila kasnije tijekom trudnoće i dojenja, kad joj može biti teže jesti dovoljno.

Za vrijeme cijelog trajanja trudnoće i dojenja dajite svojoj mački kolikogod hoće hrane. Najbolje je ako joj se daje posebna koncentrirana hrana jer je kapacitet njenog želuca ograničen kad joj je trbuh pun mačića. Hrana mora biti koncentrirana tako da pojede koliko joj je potrebno. Za vrijeme dojenja, neka joj je hrana dostupna i preko noći.

Kalorijske potrebe mačke koja doji zavise i o broju mačića i njenoj dobi. Ovi čimbenici utječu na količinu mlijeka koje stvara. Do kraja petog ili šestog tjedna nakon porođaja, količina hrane koju uzimaju mačka i mačići može biti i triput veća od one potrebne normalnoj odrasloj mački. Hranite je tim većim količinama dok god mačići ne prestaju sisati, a onda joj postupno smanjujte količine dok ne dođe na normalne obroke.

Opće stanje i zdravlje majke mačke najbolje pokazuje dobija li ona dovoljno hrane. Pripazite na znakove gubitka težine i tome prilagodite obroke.

Mačići obično počnu jesti čvrstu hranu s oko četiri tjedna, iako ne bi trebali prestati sisati do osmog tjedna starosti.


Stare mačke

Zadnjih destljeća produžila se očekivana dužina trajanja života kod mačaka. To je rezultat napretka veterinarske medicine, sprečavanja ozbiljnih bolesti i poboljšanja njege i prehrane kućnih ljubimaca. Dajete li svojoj staroj mački prikladnu hranu, možete joj pomoći da doživi dug i kvalitetan život. Prava prehrana sprečava bolesti i odgovara posebnim potrebama starih mačaka.

Ljudi i psi pokazuju svoje godine sjedinama između ostalog. Mačke ne. Stare mačke manje mjenjaju izgled i ponašanje, i ponekad je teško vidjeti kad je mačka „ostarila”. Većina stručnjaka smatra da se metabolizam mačke mijenja u sedmoj do osmoj godini života – tada se ona može smatrati „starom”. To je i vrijeme kad se češće dijagnoziraju bolesti povezane s visokom životnom dobi – poput problema sa zubima i otkazivanja rada bubrega.

Rašireno je mišljenje da stare mačke – kao i stari psi i ljudi – postaju sporije i deblje. Znanstvena istraživanja Centra za prehranu ljubimaca Waltham pokazala su da će starije mačke često gubiti na težini. Zato jer teže probavljaju bjelančevine i masti, dobijaju manje kalorija iz hrane. Ako stara mačka ima stalno hranu na raspolaganju, možda će to nadoknaditi tako što će više jesti. Ipak, ako je njihov unos hrane ograničen ili ne mogu jesti dovoljno velike količine, možda neće zadovoljiti svoje potrebe. Tada mogu početi gubiti na težini, a to će se dogoditi ako jedu standardnu hranu za odrasle mačke.

Dajte mršavoj staroj mački hrane koliko hoće. Hranite je koncentriranom hranom za stare mačke koja sadrži kvalitetne hranjive tvari u pravim količinama. Ako je vaša stara mačka vrlo mršava ili mršavi posavjetujte se s veterinarom jer možda ima i neki drugi problem.

Redovito provjeravajte stanje i težinu svoje mačke. To je lako s redovitim vaganjima i odlaskom veterinaru. Neke stare mačke mogu biti pretile i treba im redukcijska dijeta kako bi smršavile.

Stare mačke često imaju problema sa zubima koji mogu uzrokovati bol i gubitak zuba. Ove probleme treba rješavati veterinar. U međuvremenu pomozite svojoj mački ako ima upale u ustima tako što ćete dobro navlažiti i nasjeckati njenu hranu.

Uvijek osigurajte mački dovoljno svježe, čiste vode. Pripazite koliko pije vaša mačka. Odmah je odvedite veterinaru ako naglo promjeni količinu vode koju pije – takve promjene mogu biti simptomi raznih zdravstvenih problema.

Nažalost, postoje bolesti koje češće pogađaju stare mačke. Neke od njih su hipertirodizam, dijabetes mellitus (obje su poremećaji u radu endokrinih žlijezda) te otkazivanje bubrega. Redovito vodite mačku veterinaru na preglede i osigurajte da se ti problemi otkriju što je prije moguće.


Omiljena hrana

„Ukusno”, u kontekstu mačje hrane znači samo koliko se mački sviđa ta hrana. Mačke su poznate po osjetljivosti prema ukusu hrane. Često se opisuju kao „izbirljive”. Neke mačke neće jesti hranu koju ne vole čak i ako gladuju.

Ukus je individualan, čak i za mačke. Rašireno je mišljenje da mačke radije jedu ribu nego meso. Ali studije su pokazale da neke mačke vole ribu, a druge je jednostavno odbijaju. Naposlijetku, mačka će vam pokazati što voli, tako što će nešto jesti, a nešto neće.

Neka proba više različitih okusa gotove hrane. Postoji širok izbor mokre hrane različite strukture, poput komadića u umaku ili želeu. Postoji i suha hrana različitih okusa i oblika. Dajte joj hranu različitih okusa i strukture kako bi bila manje izbirljiva i spremnija prihvatiti novu hranu. Većina mačaka voli raznoliku prehranu i rado jede novu vrstu hrane.

Ako su pod stresom, većina mačaka radije jede hranu na koju su navikle. Možda vaša mačka gubi tek ako osjeti da se poremetio prirodni red u njenom životu. Ako se naprimjer obitelj seli ili je ona smještena u stranom domu ili u kuću dođe beba ili novi ljubimac – sve su joj to vrlo stresne situacije. Kad je pod stresom pružite joj dovoljno nježnosti i pažnje kako bi ponovo stekla osjećaj sigurnosti.

Ako mački morate dati hranu koju ona ne voli – na primjer, posebnu hranu koju je prepisao veterinar – učinite to polako. Pomiješajte malo nove hrane u onu koju ona voli, povećavajući razmjere svakodnevno, dok se potpuno ne prebaci na novu hranu. Promjena prehrane mačke može biti problem, ali upornošču i stpljivošću može se napraviti skoro sve.

Većina mačaka ne voli hladnu hranu, tek izvađenu iz hladnjaka. Više vole hranu sobne temperature, koja je slična njihovoj temperaturi ili temperaturi svježeg plijena. (Možda je to ostatak navike iz lovačkih dana – morale su biti sigurne da jedu samo svježi plijen) Ako držite konzerve hrane u hladnjaku, neka se one ugriju na sobnoj temperaturi. Ako mačka još uvijek ne želi jesti ugrijte hranu na oko 35°C (ali pazite da nije prevruća). Možete koristiti i hranu u vrećicama i posudicama dovoljnim za jedan obrok.

Također, neka posude za hranu uvijek budu čiste – miris ustajale hrane neke će mačke odbiti od hrane (a nije ugodno ni za ljude).

Zdrava hrana

Proteklih godina postali smo svjesni snažne veze između prehrane i zdravlja, i kod ljudi i kod ljubimaca. Shvaćamo da hrana mora biti potpuna i uravnotežena kako bi se osigurao normalni razvoj i aktivnost. Potpuna uravnotežena prehrana važna je za preenciju razvoja bolesti povezanih ili s manjkom ili s viškom jedne ili više hranjivih tvari.

Nedavno je istraživan koncept ”dobre hrane” ili „pozitivne prehrane”. Neka hrana i neki sastojci, kad se uzimaju kao dio normalne prehrane, mogu bit korisni za zdravlje i više od normalnih potreba. To može poboljšati zdravlje osobe i pomoći u sprečavanju razvoja bolesti.

Proizvođači hrane za mačke istaživali su hranjive tvari koje, kad se uzimaju u okviru normalne mačje prehrane, mogu pomoći u jačanju prirodnog obrambenog mehanizma. Razvija se hrana za pomoć urinarnom traktu, gastrointstinalnim organima, oralnom i sveukupnom zdravlje. Porazgovarajte s veterinarom o ovim proizvodima.

preuzeto sa: http://www.whiskas.com.hr/articles/Macic/Prehrana

13 Re: Prehrana macaka taj Ned Mar 29, 2009 3:20 pm

Gost

avatar
Gost
Pogledaj kako sjaji


Čisto, sjajno krzno odraz je zdravlja vaše mačke i njene dobre prehrane. Slijedite li pravila za njegu njenog krzna, možete pomoći rastu i sjaju dlake svoje mačke. Donosimo nekoliko savjeta o održavanju vaše mačke čistom.

Mačke su prirodno čiste životinje, i zato se možda nećete morati često baviti njenom dlakom, posebno ako je ona kratka. Dugodlake mačke, s druge strane, trebaju pomoć u održavanju svog krzna, obično svakodnevno.

Neka se vaša mačka navikne na svakodnevno četkanje i neka uživa u njemu. Ako se vaša mačka navikne na četkanje, oboje ćete uživati u tome. Većina se njih voli četkati i vjerojatno će presti dok to radite jer ima osjećaj da je mazite.

Za početak trebate češalj i meku četku. Za dugodlake mačke, zupci češlja moraju biti razmaknutiji nego za kratkodlake mačke. Ako je vaša mačka u početku nervozna, probajte se prvo igrati s njom tako da se navikne na dodire.

Dopustite joj da dobro pregleda češalj ili četku, tako da se navikne na njih. Češljom isčešljajte svu otpalu dlaku s mačke. Budite posebno nježni dok češljate njenu glavu, a onda počešljajte tijelo, rep i noge. Na kraju još jednom prijeđite četkom preko nje kako bi odstranili svu otpalu dlaku.

Dlaka dugodlakih mačaka često se zapetlja. Kad se to dogodi, zapetljana dlaka se mora ukloniti prije nego počnete češljati mačku. Nažalost, ako se vaša mačka ne češlja redovito, možda ćete morati uspavati mačku kako bi joj profesionalni frizer za mačke ili veterinar mogli odrezati svu zapetljanu dlaku.

Potražite savjet stručnjaka ako se dlaka vaše mačke zapetlja poput užeta! Ako je vaša mačka prljava, obrišite je čistom, vlažnom krpom, ali ne koristite sapun. Dok češljate mačku provjerite i ima li na koži oteklina, osipa ili nekih drugih poremećaja. Ustanovite li ikakvi problem, posavjetujte se s veterinarom.

Nakon češljanja, provjerite jesu li joj oči i uši čiste i bez prevelikih iscjedaka. Ako su oči vaše mačke suzne nježno ih obrišite vlažnom, toplom vatom i koristite čistu vatu za svako oko. Ako joj uši nisu čiste obrišite ih suhom vatom. Nikad ne čeprkajte po dijelu uha kojeg ne možete vidjeti ili uvoditi čvrste predmete u uho jer su uši iznimno osjetljive.

Redovito provjeravajte usta svoje mačke kako bi bili sigurni da su joj zubi čisti i bez naslaga. Desni bi joj trebali biti zdrave ružičaste boje. Posavjetujte se s veterinarom o oralnoj njezi vaše mačke i bilo bi dobro da nabavite mačju zubnu četkicu i pastu. Možete joj četkati zube jednom tjedno, polako dok se ne navikne na to. Redovna njega zubi vrlo je važna.

Važno je i da su kandže vaše mačke u dobrom stanju. Grebalica će pomoći da njene kandže ne budu preduge ali ponekad ćete joj ih morati sami podrezati. Ako niste sigurni da ćete to dobro napraviti, neka vam veterinar pokaže kako.

Njega krzna i čišćenje mačke odličan su način na koji možete provesti vrijeme s njom i zadobiti njeno povjerenje. A užitak je i vidjeti sjajnu, dobro njegovanu mačku kako šeta oko vaše kuće.

preuzeto sa: http://www.whiskas.com.hr/articles/Macic/Prehrana

14 Re: Prehrana macaka taj Ned Mar 29, 2009 8:03 pm

Whiskas sajt http://www.whiskas.com.hr/home.html


Novi Whiskas®️ Supreme


Uživate li gledati kako se vaša mačka zadovoljno oblizuje nakon ukusnog obroka poslužite joj novi Whiskas®️ Supreme! Pomno odabrani cijeli komadići sočnog mesa ili ribe pripremljeni su tako da su sačuvali svoj prirodan izgled i okus. A budući da mačke vole raznolikost Whiskas®️ Supreme dolazi u mnogo okusa: sardine, piletina ili govedina u individualnim pakiranjima, a u multi-pakiranju uz govedinu i piletinu oblizivat će se i uz janjetinu i puretinu.Pročitajte preko 50 članaka o mačkama:
Članci o mačićima: Zdravlje(5), Prehrana(4), Njega (4)
Članci o odraslim mačkama: Zdravlje (4), Prehrana (4), Njega(3), Ljeto, putovanja i vaša mačka (5)
Opći članci (18), Često postavljana pitanja(9)

Pogledaj profil korisnika http://macke.forumsr.net

15 Re: Prehrana macaka taj Ned Mar 29, 2009 8:05 pm

O čemu sanja Vaša mačka? Sleep

… o zdjelici uvijek punoj hrane, naravno. Naime, u vašoj umiljatoj maci još uvijek se krije lovac - lovac koji u prirodi lovi i jede kad ogladni, u svako doba dana (ne zaboravimo da mačke odlično vide po noći, i da je, zapravo, noć njihovo vrijeme lova). I dok bi se u prirodi mačka sama pobrinula za svoju hranu, kao Vaš ljubimac ona ovisi o vama. A u tome imate i pomoć. Kao pravi stručnjak za mačke Whiskas®️ već zna da mačka voli jesti malo i često, a za to je naša suha hrana najbolje rješenje. Napunite zdjelicu svoje mačke suhom hranom pa će ona će moći jesti kad hoće i koliko joj treba dok vas nema kod kuće ili spavate. Sleep

I na kraju: već znate da vaša mačka uvijek mora imati dostupnu vodu, ali to je posebno važno kad joj dajete suhu hranu. Više suhih obroka znači i da će vaša mala prijateljica češće biti žedna. Stoga pripazite da u njenoj zdjelici uvijek bude dovoljno svježe vode. Sleep

Za sve mace koje znaju što žele Whiskas®️ je pripremio mnogo okusa suhe hrane koje možete pogledati ovdje. Ne propustite pročitati i naše ostale članke s mnogo korisnih informacija o njezi, prehrani i zdravlju mačaka. Sleep

Nagrada za sve ovo bit će vam zadovoljno predenje vaše sretne mačke. cat

Pogledaj profil korisnika http://macke.forumsr.net

16 Re: Prehrana macaka taj Ned Mar 29, 2009 8:13 pm

Osmijeh kućnih ljubimaca


Razgovarajte s bilo kojim vlasnikom kućnog ljubimca i oni će se skoro prisegnuti da im se njihovi ljubimci osmjehuju. Pitajte ih kako održavaju taj osmijeh i odgovor će možda biti „Samo ga činim sretnim!”. Iako to može izmamiti osmijeh, to sigurno nije i njegov ključni čimbenik. Znači, kako zadržati blista osmijeh naših ljubimaca? Čišćenjem njihovih zuba naravno!

Iako miris iz usta našeg psa ili mačke možda i nije najbolji na svijetu, važno je da su im usta uvijek čista. Jedan od prvih znakova kvara zubiju ili bolesti je neugodan zadah iz ustiju i nevjerojatno je koliko vlasnika to tumači samo vrstom hrane koju ljubimac uzima. Zapravo, nedavno ispitivanje koje je provela agencija Gallup otkrilo je da dok 65% vlasnika vidi osmijeh svojih ljubimaca i shvaća koliko je važna ispravna njega zubiju njihovih životinja – oni još uvijek ne uspjevaju odvojiti vrijeme i očetkati zube svog ljubimca. Zapravo, čak jedan od pet vlasnika ljubimaca ne čisti zube svom ljubimcu iako zna da zanemarivanje njege usne šupljine može biti kobno za ljubimca.

Ne samo da je pravilna njega zubiju važna za ljubimce, nego vas može utješiti i činjenica da, kao odgovorni vlasnik koji brine za zube svog ljubimca, istovremeno sprečavate razvoj bolesti opasnih po život. Ne biste dopustili ni da vaši zubi istrunu, zar ne? Pa, ni za životinje nije puno drukčije. Kao što vidimo na ljudskim zubima, stvaranje naslaga započinje proces koji može završiti ozbiljnim parodontnim bolestima ili čak nečim gorim. Zubne naslage sastoje se većinom od bakterija, a stalno se stvaraju na zubima. I dok je to prirodni proces, jednom kad se bakterije uvuku ispod desni mogu uništiti tkivo. Zadah iz usta vašeg ljubimca možda je posljedica upravo raspadanja tkiva.

Kad slina životinje dođe u dodir s naslagama nastaje zubni kamenac, koji uzrokuje upalu desni i gingivitis. Ukoliko se ne liječi, gingivitis može dovesti do parodontnih bolesti ili raspadanja tkiva koje okružuje i učvršćuje zube. Mačke i psi s perodontnim bolestima mogu imat upaljene i oštećene desni koje su se povukle i krvare, kao i klimave, slomljene i inficirane zube. Još gore, bakterija koja uzrokuje ove infekcije može ući u krvotok i prolaziti kroz tijelo uzrokujući infekcije bubrega, jetre i srca. Prema Europskom društvu veterinarske stomatologije, bez prave njege 80% pasa i 70% mačaka do treće godine života pokazuje znakove oralnih bolesti. Zapravo, danas su oralne bolesti glavni zdravstveni problem ljubimaca.

Kako to spriječiti? Sprečavajući nastanak zubnih naslaga i kamenca, na prvom mjestu. Počnite na način što ćete se posavjetovati s veterinarom, a ako treba i odvesti ljubimca na čišćenje zuba. Veterinari također preporučuju redovnu njegu i kod kuće. Kod veterinara i u trgovinama opremom za kućne ljubimce postoji veliki izbor posebno dizajniranih četkica i zubnih pasti. Učinci njege zuba isplate se na mnogo načina. Smanjujući opasnost od razvoja parodontalnih bolesti, vaši će ljubimci živjeti duže. A ako je njihov dah svjež i vama će biti još ljepše s njima. Za više informacija o njezi zubiju vaših ljubimaca posjetite www.petsmile.org.

Pogledaj profil korisnika http://macke.forumsr.net

17 Re: Prehrana macaka taj Pet Apr 03, 2009 9:00 pm

jedan mali savet o ishrani macaka!nemojte da joj dajete meso cesto(mozete ponekad)!ako se navikne nikada se nece odvici samo ce to jesti ili nista!zato je bolje hranite macijim krekerima i sl.

Pogledaj profil korisnika

18 Re: Prehrana macaka taj Čet Apr 23, 2009 11:30 am

sigurna sam da svi znate da ne smete da hraite vasu macku slatkisima ali imaju maciji slatksi.

Pogledaj profil korisnika

19 Re: Prehrana macaka taj Uto Maj 26, 2009 5:16 pm

mozete je hraniti i kukuruzom,graskom....

Jeste li znali da…?
Vaša mačka treba:
- 10 puta više bjelančevina (po kilogramu tjelesne težine) nego čovjek
- posebne masnoće i vitamine (npr. vitamin A) koje njezino tijelo ne može samo proizvesti
- taurin, aminokiselinu koju njezino tijelo ne može proizvesti, pa mora biti dodana njezinoj hrani jer je važna za imunološki sustav, vid i plodnost
- mačke ne prepoznaju šećer kao okus
- hrana za pse nije prikladna i za mačke

Pogledaj profil korisnika

20 Re: Prehrana macaka taj Ned Jun 21, 2009 11:46 am

Lov i ishrana
U odnosu na svoju veličinu, domaće mačke su veoma efikasne grabljivice. U lovu na manje kičmenjake, njihova taktika zasede i prikradanja slična je onoj kod leoparda[14], a po skoku i korišćenju kandži kao kod tigrova. Nakon što skoče na plen, sledi smrtonosni udarac tako što zariju svoje očnjake u vrat žrtve i prerežu joj kičmeni stub, ili je uguše tako što joj priklješte dušnik.

Domaća mačka lovi i hrani se sa oko hiljadu različitih vrsta životinja, dok je kod velikih mačaka taj broj manji od sto. Iako, teoretski, velike mačke mogu takođe da ulove većinu tih vrsta, to ne čine zbog male hranljive vrednosti tih životinja. Izuzetak je leopard koji često lovi zečeve i druge manje životinje.

Čak će i dobro uhranjene kućne mačke loviti i ubijati ptice, miševe, pacove i druge manje životinje iz okoline. One često svom vlasniku poklanjaju svoje trofeje. Motiv nije potpuno jasan, ali se smatra da je to prijateljsko ponašanje. Verovatno je da mačka želi da bude pohvaljena za svoj simboličan doprinos grupi, ili da želi da podeli plen sa ostatkom čopora (mačke svoje ljudske ukućane tako doživljavaju).

Mačke imaju visoko specijalizovane zube i probavni trakt prilagođen varenju mesa. Predkutnjak i prvi kutnjak zajedno čine par koji ima ulogu da seče meso poput makaza. Ovo je prisutno i kod canine-a ali je kod feline-a visoko razvijeno. Mačji jezik poseduje oštre nabore, ili papillae, pogodne za struganje mesa sa kostiju. Te papillae su u stvari male kukice okrenute unazad koje sadrže keratin i pomažu kod čišćenja. Domaće mačke jedu relativno malo povrća. Međutim, uobičajeno je da mačke u svoju mesnu ishranu povremeno unesu male količine trave ili bilja. Dok psi i medvedi obično u svoju ishranu unose voće, bobice, korenje i med kada za to imaju priliku, mačke više vole da se hrane prvenstveno mesom, i to sirovim. Mačke imaju genetsku anomaliju koja im onemogućava da osete slatko[15], što je verovatno povezano sa njihovom potrebom za mesom, i gotovo sigurno povezano sa njihovom odbojnošću prema voću i bobicama.

Poznato je da mačke žvaću travu, lišće ili kućno bilje kako bi otklonili bolove u stomaku. Neke od kućnih biljaka su štetne po njih. Uskršnji ljiljan može dovesti do smrtonosnog oštećenja bubrega. Filadendron je za njih takođe otrovan. Cat Fancy ima ceo spisak biljaka opasnih po mačke.

Neke mačke obožavaju mačju travu. Iako je generalno ne jedu, često će se valjati po njoj, grebati je ili žvakati. Efekat koji ova biljka ima na njih je obično kratak i traje samo par minuta, da bi se nakon sat-dva ponovo javio. Još par biljaka imaju ovakav efekat na mačke, ali manjeg intenziteta.

Mačka jede mišaMačke mogu biti izbirljive u ishrani. To se dešava kada vomeronazal postane osetljiv na određenu vrstu hrane, ili ukoliko je vlasnik mačku previše razmazio, tako da će mačka odbiti bilo koju vrstu hrane koju nije očekivala. Mnoge od mačaka zavole "ljudsku hranu", poput hleba, pomfrita, pice, supe od paradajza, palačinki, maslina i dr. Mnoštvo "ljudske hrane" nije dobro za mačke; čokolada, recimo, može biti pogubna za mačku zbog prisustva teobromina, mada će retko koja mačka jesti čokoladu.

Kod mačaka se može javiti i stanje kada mačka žvaće neobične stvari poput tkanine, plastike ili vune. Ovakvo ponašanje je uglavnom bezopasno, ukoliko ne progutaju veću količinu kad to može dovesti do fatalnog ishoda ili operacije. Ovo ponašanje najčešće se javlja kod sijamske i burmanske mačke.

Domaće mačke, naročito mačići, obožavaju da se igraju sa kanapom. Mnoge mačke ne mogu da odole kanapu koji se njiše ili nasumično valja po podu. Ova nepopravljiva ljubav prema kanapu je često prikazana u crtaćima ili na fotografijama, koji prikazuju mače koje se igra sa klupkom. Ova sklonost je verovatno povezana sa njihovim lovačkim instiktom. Ukoliko mačka proguta kanap to može dovesti do bolesti, pa čak i smrti. Zbog toga neki ljudi u igri sa mačkom koriste laser sa crvenom tačkom, ali se mnogi protive ovome zbog opasnosti po oči mačke, ali još više zbog gubitka zadovoljstva zbog uspešnog hvatanja objekta. Činjenica da mačka ne može fizički dodirnuti laser ma koliko se trudila i neshvatanje toga šta se zapravo dešava može dovesti do toga da sasvim mirna mačka postane potrešena i razdražljiva. Zbog toga se mačka ne treba igrati sa laserom duže od par minuta.

Zbog svoje male veličine, domaće mačke ne predstavljaju praktično nikakvu opasnost po čoveka - veći rizik predstavlja zaraza (u ređim slučajevima besnilo) do koje može doći usled mačjeg ugriza ili ogrebotine. Postoji potencijalna opasnost da mačka povredi čoveku oči. Poznato je da su mnogi psi bili oslepljeni u borbi sa mačkama, kada mačka namerno cilja na oči.

Mačke mogu biti pogubne za ekosistem u kome ne žive oduvek i gde pripadnici ostalih vrsta nisu imali vremena da se prilagode na njihovo prisustvo. To je u nekim slučajevima dovelo do potpunog istrebljenja autohtonih vrsta.

Pogledaj profil korisnika http://macke.forumsr.net

21 Re: Prehrana macaka taj Pet Avg 20, 2010 4:38 pm

mace123

avatar
Novi Clan
Novi Clan
Meni je jedna sitna narandzasta maca dosla kod mene kod mene je vec drugi dan veoma je mrsava samo spava i i pomalo jede neznam sta nije u redu ja mislim da je tek progledala a stalno se dere da li iamte neki savet za prehranu ovo male mace.
Unapred Hvala!!!

Pogledaj profil korisnika

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu

 
  •  

Create a forum on Forumotion | © PunBB | Besplatan Forum međusobnog pomaganja | Kontakt | Signalizirajte zloupotrebu | Besplatan blog